“Wij zijn trots op toekenning van de BOB’s voor Nederlandse wijn. Een bevestiging van het hoge kwaliteitsniveau dat we altijd hebben nagestreefd. Het keurmerk maakt dat ook zichtbaar voor de consument.”
Gert Jan Voortman, Wijngoed Gelders Laren
“Geweldig dat er appellations aan de Nederlandse wijnbouw worden toegekend.
Wij werken al 10 jaar met veel plezier en succes samen met Wijngoed Gelders Laren en onze gasten zijn altijd aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van deze wijnen. De BOB’s zetten Nederland als wijnland ook internationaal serieus op de kaart.”
Thérèse Boer, De Librije
"Het is goed om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor kwaliteit en herkomst van (streek)producten, zowel in de wijnsector als voor landbouwproducten en levensmiddelen. Dit is geheel in lijn met de visie van de Minister van LNV. Met de Europese bescherming van BOB Oolde wordt de vierde Nederlandse wijn beschermd. Nederland heeft hiermee in totaal 19 producten met een Europese bescherming.“
Diana van de Langkruis-van der Meer
Secretaris Adviescommissie Geografische Aanduidingen en Oorsprongsbenamingen
en Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten (AGOS)
BOB-Oolde:
Wijngoed Gelders Laren ontvangt EU-kwaliteitskeurmerk
Op 12 november 2018 heeft de Europese Commissie de BOB-Oolde gepubliceerd. De afkorting BOB staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming, een Europees kwaliteitskeurmerk dat in elk EU-land zijn eigen afkorting kent. Het meest bekend is AOP (Appelation d’Origine Protegée, voorheen AOC). Oolde is een buurtschap in het Gelderse Laren (gemeente Lochem, Achterhoek), waar Wijngoed Gelders Laren sinds 2006 is gevestigd.
Waarom BOB?
Het Europese keurmerk wordt toegekend aan unieke producten uit een bepaald geografisch gebied, die zijn geproduceerd, verwerkt en bereid volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Naast kaas en asperges zijn er nu ook BOB’s verleend aan Nederlandse wijn. Maasvallei en Mergelland beten het spits af, gevolgd door Oolde en Vijlen. De aanvragen van Ambt-Delden en Winterswijk zijn in behandeling in Brussel. Elk van de genoemde gebieden onderscheidt zich door factoren als bodem, klimaat, rassenkeuze, snoeiwijze en vinificatie. Gezamenlijke noemer is de BOB-classificatie.
Kwaliteit hoog in het vaandel
Wijngoed Gelders Laren bestaat uit 2 hectare wijngaard met 5 druivenrassen. Kwaliteit is vanaf de start de belangrijkste drijfveer van eigenaren Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen. Om die te waarborgen kiezen zij ervoor de werkzaamheden in de wijngaard volledig zelf uit te voeren, de vinificatie in handen te geven van een professionele wijnmakerij en de wijnen samen met de klant te maken. Zo worden sinds 2008 in samenwerking met Thérèse Boer de Nederlandse ‘Kus van Thérèse’ wijnen geproduceerd voor Restaurant De Librije in Zwolle.
Actieve rol van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
De aanvraagprocedure voor de BOB is actief en enthousiast begeleid door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In opdracht van de Minister van LNV is bij RVO een adviescommissie ingesteld, die de aanvragers van een registratie ondersteunt. De adviescommissie kent de richtlijnen en te volgen nationale en internationale procedurestappen en vormt de brug tussen ministerie en bedrijfsleven.
Ook Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP), heeft zich sterk gemaakt voor de BOB-erkenning en met raad en daad terzijde gestaan.